Sürü Yöneticileri, Çobanlar İçin Devlet Yardımı

Son yıllarda yüksek ücretleri ile gündeme gelen sürü yöneticileri (çobanlar) için de devlet destekleme yapmaktadır. Sertifikalı çobanlar için bazı şartları yerine getirerek bu desteklemeden yararlanmak mümkündür. Bunun için yıl içerisinde belirlenen tarihlerde başvuru yapmaları gerekmektedir.

Çiftlik Sahipleri İçin İstihdam Teşviki Yapılıyor

Küçük ve büyükbaş hayvanlar için yapılan ödemeler için çiftlik sahibi, tutmuş olduğu çoban için destekleme alabilmektedir. Sürü yöneticisi istihdam desteği adı altında verilecek olan destek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belirlenmektedir. Şartlar ve ödenecek miktar yine ilgili bakanlıkça belirlenmektedir. Yapılan ödemeler devlet hibesi şeklinde olmaktadır. İstihdam desteklemesi alabilmek için çobanın bizzat çiftlikte çalışıyor olması gerekmektedir. Ayrıca çiftlikteki hayvanların anaç olması da şarttır. Yani yavrulamış ve yavru verecek yaşa gelmiş hayvan olmalıdır. Ayrıca çiftlik sahibinin en az 5 ay boyunca çobanın SGK primlerini ödemiş olması ve bu primlerin SGK tescilli çiftlik üzerinden olması gerekmektedir. Çobanın sertifikalı bir yetiştirici olması da şartlar arasında yer almaktadır.

Bu şartlar göz önüne alındığında isteğe bağlı SGK ödemesi yapanlar bu destekten yararlanamamaktadır. 30 günden eksik prim yatıranlar, fiilen çobanlık yapmayanlar, devlet memurları, emekliler, 18 yaş altında olanlar da destekleme kapsamına girmemektedir. Muhtarlar da destekleme alamayacaklar arasında yer almaktadır. Şartları taşımayanlar için alınan desteklemeler yasal faizi ile birlikte geri alınmaktadır. Sürü yöneticileri istihdam desteği için gerekli evraklar ise şunlardır; 1-Hayvan sahibinin başvuru dilekçesi, 2-Hayvan sahibinin kimlik fotokopisi, 3-250 baş koyun veya keçinin küpe listesi (TÜRKVET sisteminden alınmalı), 4-Çoban sertifikasının ve sözleşmenin İl veya İlçe Müdürlüğü’nce onaylı fotokopisi, çobanın nüfus cüzdan fotokopisi, 5-SGK sisteminden alınmış olan ve en az 5 ay boyunca sigorta primlerinin ödendiğini gösterir Sigortalılık Hizmet Döküm Belgesi (Primlerin 5510 sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yatırılmış olması gerekmektedir), 6-Başvuru sürecinde evrak eksik olması halinde ise başvuru alınacak ve şirket sahibinden evrakları tamamlaması istenecektir. Evrakları tamamladıktan sonra destekleme kapsamına alınacaklar, 7-Birden fazla çiftlik sahibi olanların her bir çiftlik için ayrı ayrı şartları taşımaları gerekmektedir. Başvuru için talep edilen belgeler, HAYGEM sisteminde yer almaktadır. Formatının HAYGEM tarafından belirlendiği belgeler Hayvancılık ve İstatistik Bilgi Sistemi’ndeki Çoban İstihdam Modülü’nde yayınlanmaktadır.Sürü yöneticileri için devlet destekleri 2020 yılında da devam edecektir.

Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir