Günümüzde artık bankalarda vakit kaybetmek, sıra beklemek yerine teknolojinin gelişimi ile birlikte internet bankacılığı yaygınlaşmış ve bir kişiye para göndermek istenildiğinde banka tarafından iki seçenek sunulmaktadır.
Bu seçenekler EFT ve havale para gönderimi işlemleridir. EFT farklı bankalar arasında yapılan transferler demektir. Yani bir banka X bankası diğer banka Y bankası olarak adlandırılırsa ikisi arasındaki para alışverişinde EFT kullanılır. Eft işleminde işlem ücreti ödenir.
EFT İşlemleri Nasıl Yapılır?
Eft işlemleri ile para gönderme banka nezdinde belirli saatler içerisindedir. Aynı zamanda bankaların resmi olarak çalıştığı saatler içerisinde yapılır. Bunların dışında EFT işlemi yapılamaz. Mesela hafta sonları da EFT yapılamaz. Mutlaka bankaların mesai saati beklenmesi gerekmektedir.
EFT İşlemi İçin Neler Gereklidir?
Eft işlemi yapılabilmesi için para gönderilecek kişinin IBAN ya da hesap numarası, gönderilecek banka adı, şubesi gereklidir. Eft aynı zamanda atmlerden, internetten ve mobil uygulamalardan yapılabilir.
Havale İşlemi Nedir?
Havale işlemi aynı bankanın şubeleri arasında yapılan para transferidir. Havale işleminin EFT den farkı aynı bankadan olduğu için istenilen zamanda gerçekleştirilebilir. Havale işlemleri aynı zamanda IBAN NO ya da hesap numarası ile yapılabilir.
Havale ve EFT arasındaki farkların başında banka gelir. Havale de aynı banka üzerinden işlemler yapılırken EFT de farklı bankalar arasında işlem yapılır. EFT işlemi bankaların mesai saatleri içerisinde yapılması gerekirken havale işlemleri istenilen anda yapılabilmektedir. Havale işlemleri bankalardan, atmlerden ve internetten yapılabilir. Havale işlemlerinde bankanın belirlediği prosedürlerle havale ücreti alınır. EFT işleminin ise bedeli çok daha yüksektir.
Havale İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Havale işlemleri anlık olarak gerçekleşir. Bankaya talimat verildiği anda talimat yerine getirilir. EFT işlemleri ise EFT saatleri içerisinde gerçekleşir. Eğer verilen talimat EFT saatleri içinde değilse bir sonraki mesai gününe sarkar. Talimat hafta sonu verilmişse işlem Pazartesi günü gerçekleşir.
Her EFT ayrı ücretlendirilir. EFT kapsamında Geç EFT adı verilen bir işlem aralığı vardır. Bu normal EFT saatleri dışında yapılan ve aynı gün karşı hesaba geçilen eft işlemidir. Yani bu durum 16:00/17:30 saatleri arasında gerçekleşen bir durumdur. Bir başka farklı durum ise geç EFT normal EFT ücretinin 2 ya da 3 katı olabilir.
Daha Fazlasını Keşfedin