Kira Gelir Vergisi Nedir
Kira Gelir Vergisi Nedir ? Kira geliri olan ev ve işyeri sahibi çoğu bireyin ceplerini yakından ilgilendiren bir husus olan kira geliri ile alakalı olarak Maliye Bakanlığı bu hususta yeni bir program başlattı. 1 milyon 200 bin şahıs elde ettiği kira gelir vergisini eskiden hazırlanmış beyanname ile ödeyecek. Ücret, kira, menkul sermaye iradı ve başka kazanç ve iradı mükelleflerimizin beyannamelerini süratli basit ve eksper yardımı olmaksızın verebilmelerine imkân sağlamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı doğrultusunda internet ortamından Hazır Beyan sistemi geliştirilmiştir. 2012 senesinden bu yana daha eskiden hazırlanmış kira beyannamesi sistemi var. Bu sistemi her geride bıraktığımız gün daha iyiye taşıyan Gelir İdaresi Başkanlığı daha eskiden hazırlanmış kira beyannamesi sistemi üstünden kira gelir vergisinin ne kadar ödeneceğini otomatik olarak hesaplamaktadır. Beyannameler verilirken bu program üstünden vergi mükellefleri beyannamelerini bu sistem üstünden yapacaklardır.
Kira Gelir Vergisi Ödeme
Kira Gelir Vergisi Ödeme, Ücret geliri elde eden, gayrimenkul sermaye elde eden, kira geliri elde eden ya da rastgele bir şekilde kazanç ve irad kabul edilen türde bir kazanç gelir elde eden mükellefler internet ortamına Gib.gov.tr girip, şayet bir kazanç elde etmişse beyannamesi vermek durumundadır. Hazır beyan sistemi üstünden beyanname veren mükelleflerin derhal derhal hazır bir şekilde otomatik olarak ödemesi gereken tutarlar önüne gelecektir. Gib gov tr adresine girip, lüzumlu mecburi alanları ve ek alanları doldurmak amacıyla kira gelir beyannamesi direkt olarak veren mükelleflerin ödemeleri gereken kira geliri vergilerini beyanname vermek amacıyla otomatik olarak hesaplandığından bu ekran üstünden verilmesi gereken vergiler görüntülenebilir.
Kira Gelir Beyannamesi
Kira Gelir Beyannamesi Kira geliri beyannamesini hazır beyan sistemi üstünden kira geliri elde eden mükelleflerin vermesi şart. Ama bununla alakalı bir sınır var. Konutlarda ve iş bölgelerinde çift bir ayrıma tabi tutuluyor. Konut kira geliri elde edenlerin neredeyse tamamı vergi vermesi gerekiyor. Sebebi ise senelik kiranın 3.900 lirayı aşması durumunda vergi veriliyor. Düşük bir rakam bulunduğu için herkes bu verginin mükellefi oluyor. Evi ya da dükkanı olan ve kira geliri olan çoğu şahıs beyanname doldurarak senelik gelir vergisi vermesi gerekiyor.
Kira Gelir Vergisi 2020
Kira Gelir Vergisi 2020, Bazı ev sahipleri kiraları elden alabilmek amacıyla elde ettiği kiranın beyannamesini doldurmazken, kira beyannamesi vermeyenlere ceza ile karşı karşıya kalıyor. Konut kiralarının Konut Kirası İstisna Tutarı 3.900. TL.’dir. İşyeri kira gelirlerinde Beyan Sınırı 30.000. TL’ dir. Her sene Mart ayında geride bıraktığımız senenin alakalı beyannameleri verilmektedir. kira gelirleri
Kira Gelir Vergisi Ne Kadar Ödenecek?
Kira Gelir Vergisi Ne Kadar Ödenecek ? Maliye Bakanlığı kira geliri istisnasının 3.900 lira olarak yapılacağını açıkladı. Buna göre 3.900 TL ve üstünde kira geliri elde edenler kira gelir beyannamesi doldurarak gelir vergisi ödeyeceklerdir. Vergi kanunlarında yer alan birtakım rakamsal değerler her sene bir önceki senenin tekrardan değerleme seviyesine göre artırılıyor. Arada sırada ve Bakanlar kurulu kendine verilen yetkiyi kullanarak bu seviyesinin üstünde ve altında tutar belirleyebiliyor.
Kira Gelir Vergisi Oranı
Kira Gelir Vergisi Oranı, Bakanlar Kurulu birtakım değerler için yetkisini kullanması ve artışlar tekrardan değerleme seviyesi temel alınarak Maliye Bakanlığı doğrultusunda belirlendi. 2016 senesinde 3.800 TL olarak yapılan hususta kira geliri istisnasının artırılarak 3.900 Türk lirası olarak yapılacağı açıklandı. Konut kira gelirinin 3.900 lirayı aşmaması durumunda kira gelir beyannamesi verilmeyecek ve ve kira gelir vergisi ödenmeyecek. Konut kira gelirinin 3.900 TL’ yi aşması durumunda ise aşan alanı indirilecek giderler evresinde kalan tutar üstünden gelir vergisi ödenecektir. Satın alma ya da takas yolu ile elde edilen gayrimenkullerin ise 5 sene içerisinde satılmasından elde edilen kazançlar vergiye tabi tutuluyor. Satılacak hususta, işyeri, arsa ve arazilerden elde edilecek kazancın 11 bin Türk lirası olması durumunda gelir vergisinden istisna olacak. Satış kazancının 11 bin Türk lirasını aşması durumunda aşan kısım beyan edilecek, satıştan elde edilen kazancın istisna tutarı 2016 senesinde da 11 bin Türk lirası idi. Konut Hesabı Hangi Bankada Açılır
Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın